Sve teže do leka

Bez autora
Nov 28 2012

Iako se Uredba o maksimalno odobrenim cenama lekova zvanično primenjuje od 21. novembra, u pojedinim apotekama, istina privatnim, neki lekovi se još prodaju po staroj ceni, a u drugima po novoj, ponekad i dvostruko višoj. U proseku, lekovi u komercijalnoj prodaji poskupeli su 6,42 odsto.Za nove cene lekova koji se kupuju na recept čeka se saglasnost Vlade. Ni posle poskupljenja lekova, u proseku za 6,42 odsto, u apoteke nisu stigli preparati koji su već duže vreme deficitarni. Nema preparata za kardiovaskularne bolesti, astmu i dijabetes.

Sve teže do lekaCene lekova u apotekama variraju. U državnim apotekama su iste, dok se u nekim privatnim apotekama lekovi prodaju po novim cenama koje su često i dvostruko više. U komercijalnoj prodaji lekovi su prosečno poskupeli za 6,42 odsto. Za nove cene lekova koji se kupuju na recept čeka se saglasnost Vlade.

Iako se Uredba o maksimalno odobrenim cenama lekova zvanično primenjuje od 21. novembra, u pojedinim apotekama, istina privatnim, neki lekovi se još prodaju po staroj ceni, a u drugima po novoj, ponekad i dvostruko višoj. U proseku, lekovi u komercijalnoj prodaji poskupeli su 6,42 odsto. Za nove cene lekova koji se kupuju na recept čeka se saglasnost Vlade.

Ni posle poskupljenja lekova, u proseku za 6,42 odsto, u apoteke nisu stigli preparati koji su već duže vreme deficitarni. Nema preparata za kardiovaskularne bolesti, astmu i dijabetes.

Zbog toga se pacijenti žale i na nestašicu i na poskupljenje medikamenata. Oni su razočarani zato što su poskupljenja lekova veoma česta i uglavnom ne veruju obećanjima nadležnih da će se stanje stabilizovati.

"Šta da Vam kažem, ogluvela sam i kažu da treba još da ogluvim da bih dobila aparat, a 39 godina sam radila", kaže pacijentkinja.

Neki lekovi poskupeli su za 50 dinara, a neki dvostruko. Poskupljenje je bilo neophodno, kažu u Grupaciji domaćih proizvođača lekova jer je zbog neusklađenosti kursa domaća farmaceutska industrija pretrpela štetu od 35 miliona evra.

"Posle odluke Vlade, cene lekova sa negativne liste su promenjene i lekovi su uglavnom poskupeli, mada su neki pojeftinili. Sve te cene su centralno spuštene i one su iste u svim našim apotekama", ističe farmaceut Apotekarske ustanove "Beograd" Ljiljana Petrović.

U svim državnim apotekama cene su iste, a u privatnim variraju. Menjaće se i cene lekova koji se izdaju na recept. Neki će poskupeti, neki pojeftiniti, ali će se te cene, kako ističu u Rebubličkom fondu za zdravstveno osiguranje primenjivati tek kada Vlada da saglasnost.

Novost za pacijente jeste da će na pozitivnu listu biti stavljeno 26 novih lekova: za Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest, psihoze, hepatitis B, bolesti zavisnosti, glaukom, reumatski artritis.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik